Wojewódzkie Towarzystwa Walki z Kalectwem razem z Samorządem Województwa Opolskiego i Urzędem Miasta Opola zorganizowali 20 czerwca2015r, w sobotnie przedpołudnie na wyspie Bolko, bardzo miłą imprezę rekreacyjną „Aktywna Niepełnosprawność”. Miała ona na celu zachęcić do jak największej aktywności fizycznej i dbania o własne zdrowie mieszkańców Opola i okolic. Najwięcej stawiło się uczestników marszu nordic walking. Udział w marszu mógł wziąć każdy, kto zdecydował się pokonać trasę, chociażby spacerkiem. Każdy na miarę swoich możliwości. Na wszystkich uczestników imprezy czekały piękne jabłka, jogurty owocowe i woda mineralna. Kulinarnym hitem, wg mnie, był napój witaminowy serwowany na stoisku StomaLife. Zmiksowane: sok z jabłek, kiwi, szpinak, pietruszka zielona, rozpuszczone w wodzie siemię lniane. Zdrowa pychotka. Na specjalnych stoiskach można było zmierzyć sobie poziom cukru, ciśnienia, oraz posłuchać porad kardiologa. Ratownicy medyczni chętnym wyjaśniali zasady udzielania pierwszej pomocy.
Uczestnicy spotkania mogli podziwiać i spróbować swoich sił w różnorakich formach aktywności fizycznej:
ćwiczeniach tai-chi,
tańcu Zumba (szkoła tańca Fokus),
tańcu nowoczesnym (panie z Domu Dziennego Pobytu Maria Magda),
gimnastyce brzucha no i spacerze z kijkami.
Jedną z głównych atrakcji był marsz nordic walking. Poprzedzony oczywiście profesjonalną rozgrzewką, którą przeprowadził Waldemar – trener NW z naszej grupy NW Suchy Bór. Sygnałem do wymarszu był hejnał opolski zagrany specjalnie dla kijkarzy przez naszego opolskiego hejnalistę p. Tadeusza Ciułę. Na co dzień tylko słyszymy jak gra, teraz mogliśmy zobaczyć jak wygląda. Dziękujemy. Po pokonaniu zaplanowanej trasy każdy mógł się posilić zupą „Wiosenne przebudzenie” wg przepisu dr Piotra Feusette’ a. Zupa bardzo smaczna no i zdrowa. Przepis poniżej.
Patrząc na towarzystwo, które wzięło udział w tej imprezie to nasi niepełnosprawni są nadzwyczaj sprawni i aktywni. Życzę wszystkim bez względu na sprawność fizyczną i wiek jak najwięcej pozytywnej energii i pogody ducha.
Zupa „Wiosenne przebudzenie”
2 marchewki
2 pietruszki
cukinia
łodyga selera naciowego
różyczki brokułu
różyczki kalafiora
3 łyżki kukurydzy z puszki
kilka suszonych pomidorów
koperek,
makaron jajeczny
przyprawy do zupy
Gotujemy wodę z dodatkiem przypraw do zupy (tymianek, suszone warzywa wg uznania).
Marchewki, pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy pokrojoną cukinię. Po około 15 min dodajemy pokrojony seler, kalafior, brokuły, kukurydzę i pomidory. Zupę podajemy z, wcześniej ugotowanym, makaronem i posiekanym koperkiem. Smacznego